KARİYER VE ULUSLARARASI FIRSATLAR

Kariyer Olanakları

 

Bilgisayar mühendisleri, endüstriyel, ticari, askeri ve tüketiciye yönelik geniş çaplı uygulamalar için bilgisayar teknolojileri tasarlar, geliştirir ve gerçekleştirir. Gün geçtikçe daha çok ürünün bilgisayar içermesi ya da bilgisayarla etkileşmesi sonucu bilgisayar mühendisleri, geliştirdikleri uygulamalar ile bir taraftan yaşam kalitesini arttırırken diğer taraftan üretim ve dağıtım maliyetlerini de göz önünde bulundurmaktadırlar.

Bilgisayar mühendisleri devletten özel sektöre, eğitimden danışmanlığa birçok sahada iş bulabilmektedirler. Hatta ürün ve sistemleri için bilgisayar mühendisliğine ihtiyaç duymayan bir şirket bulmak zordur. Günümüzde bilgisayar mühendisleri yaygın olarak dijital televizyon ve fotoğrafçılık, sanal toplantı teknolojisi, akıllı otobanlar, kontrol sistemleri, yeni otomobil teknolojileri, akıllı telefonlar, güvenlik sistemleri, teleskoplar, uçaklar ve uzay araçları gibi bilgisayarların yeni uygulama alanlarında çalışmaktadırlar. Bilgisayar mühendisleri genellikle başka mühendisler ve başka disiplinlerden insanlarla takım çalışması yaparlar.

Bilgisayar mühendislerini tercih eden bazı sektör ve şirketler aşağıda belirtilmiştir.

Yazılım: Yazılım ürün ve servisleri geliştirme

·Uluslararası şirketler: Microsoft, Google, Amazon, Facebook

Telekomünikasyon: Bilgisayar ağları, kablosuz algılayıcı ağlar, akıllı şebekeler, akıllı telefonlar.

·Türkiye’deki bazı şirketler: Avea, Vodafone, Turkcell, Türk Telekom, Netaş, Grid Telekom, Turksat

·Uluslararası şirketler: Alcatel, Nokia, AT&T Labs Research, Cisco Systems, Nortel Networks

Savunma Sanayi: Bilgi yönetim sistemleri, karar destek sistemleri.

·Türkiye’deki bazı şirketler: TAİ, Aselsan, Havelsan, Roketsan, STM, TUSAŞ

Bankacılık ve Finans: Müşteri hizmetleri, internet bankacılığı, ATM’ler, borsa, yatırım kararları, sigorta planlamacılığı.

·Türkiye’deki bazı şirketler: Akbank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Finansbank, Türkiye Finans, Garanti Teknoloji

Elektronik Eşya: Televizyonlar, DVD çalarlar, ev eşyaları, akıllı telefonlar, bilgisayarlar

·Türkiye’deki bazı şirketler: Arçelik, Vestel, Beko

·Uluslararası şirketler: Sony, Bosch, Apple, IBM, Siemens, HP

Otomativ Sektörü: Otomobil üretim ve üretim planlaması

·Türkiye’deki bazı şirketler: Ford Otosan, Oyak Renault, Tofaş, Toyota.

Taşımacılık: Taşımacılık hizmetleri, uçuş planlama

·Türkiye’deki bazı şirketler: Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, Atlas Jet, otobüs şirketleri

Diğer: Bilgisayar mühendisleri sağlık, internet ve turizm gibi hemen her sektörde çalışabilmektedir.

Bilgisayar Mühendisliği mezunları yukarıdaki iş imkanlarına ek olarak akademik kariyer yapma imkanına da sahiptir. Dünya genelindeki çeşitli araştırma kuruluşlarında ve üniversitelerde araştırma görevlisi, doktora sonrası araştırmacı, araştırmacı bilim adamı, yardımcı doçent, doçent ve profesör olarak çalışmaları mümkündür.

Son olarak Bilgisayar Mühendisliği mezunları girişimcilik yolunu seçerek yenilikçi olan fikir ve projelerini kendi şirketlerini kurmak vasıtasıyla hayata geçirebilirler. Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde edinilen bilgi birikimi, beceriler ve vizyon ile girişimciliğin içerdiği riskleri daha iyi analiz etmek mümkün olacak ve alınan kararların bilimsel, doğru ve yerinde olması mümkün olacaktır.

 

Uluslararası Fırsatlar

 

Yurt Dışı Staj

Yurt dışı staj, ERASMUS + programı kapsamında yükseköğretim kurumuna kayıtlı öğrencilerin yurtdışında bir işletme veya organizasyon bünyesinde staj yaparak uygulamalı mesleki deneyim kazanması faaliyetidir.  Faaliyet süresi 2 ila 12 ay arasında olup,  büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun özel veya kamuya ait her tür kurum ve kuruluş ile sosyal ekonomi dahil her tür ekonomik faaliyette bulunan işletmede staj yapılabilir. Söz konusu stratejik ortaklık ile yükseköğretim kurumlarının modernleşmesine katkı sağlamak, kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesi ve katılımcı kuruluşların kapasitelerinin arttırılması hedeflenmektedir.

AGÜ liderliğinde  oluşturulan ortaklığın profesyonel bağlantıları kullanılarak Kayseri’den daha fazla sayıda gence yurtdışında mesleki tecrübe kazandırılması, daha kaliteli eğitim ve kurumsal modernleşmeye öncü olabilecek yenilikçi uygulamaların yerinde incelenmesi hedeflenmektedir.

2016 yılı yaz döneminde üniversitemizde eğitim gören 10 öğrencimiz aşağıdaki yurtdışı  firma ve kurumlarda staj yapmaktadırlar.

  • TAV Construction, Ground Services, France, (6 Öğrenci)
  • Exact Trans, Logistics, The Netherlands
  • Rosense LTD., Personal Care, United Kingdom
  • Barcelona Supercomputing Center, Software Developer, Spain
  • GMV-SANLI Gmbh, Maschinenbau, Germany

Daha ayrıntılı bilgi için okulumuzun Erasmus Ofisi sayfasını gözden geçiriniz.


Erasmus+

Erasmus+ Gençlik Programları kapsamında desteklenen uluslararası eğitim kursları, gençlerin özellikle takım çalışması, iletişim, liderlik, değişim yönetimi, kriz yönetimi, kültürlerarası farkındalık, uluslararası ortamlarda çalışma gibi sosyal becerilerini geliştirmeleri için önemli fırsatlar sunmaktadır. 2 gün ile 2 ay arasında değişebilen sürelerde planlanan bu eğitim kursları tamamen yaygın eğitim yaklaşımı ve metotları kullanılarak hazırlanmaktadır.

Daha ayrıntılı bilgi için okulumuzun Erasmus Ofisi sayfasını gözden geçiriniz.


Gençlik Fabrikası

Gençlik Fabrikası gençleri eğiten, yaşama dair beceriler kazandıran, uluslararası vizyon katan, yaratıcı ve girişimci olmaya teşvik eden, gençlerin toplumsal hayata katılımını sağlayan ve bir arada öğrenmenin ve üretmenin keyfine vardıran öğrenen odaklı bir gençlik merkezidir.

AGÜ, diğer üniversitelerden farklı olarak, gençliği kuruluşunun temeline koymuştur. Bu sebepten dolayı, AGÜ, gençlik çalışmalarına ve yaygın eğitime odaklanarak, üniversite içerisinde "Gençlik Fabrikası" adı verilen bir gençlik yapısı kurmuştur ve Yüksek Öğretim Kurulu tarafından resmi olarak Gençlik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak tanınmıştır. Bu yapı, sadece öğrencilere hizmet vermeyi değil ayrıca yereldeki gençlere, ulusal ve uluslararası gençlik çalışması alanlarına da hizmet vermeyi hedeflemektedir.

Daha ayrıntılı bilgi için okulumuzun Gençlik Fabrikası sayfasını gözden geçiriniz.

 

Kariyer Danışmanlığı

 

Kariyer ve Profesyonel Gelişim Ofisi, öğrencilerimizin ve mezunlarımızın profesyonel iş yaşamlarına destek olmak ve fırsatlar oluşturmak üzere,

- Kendilerini tanımalarına ve farkındalıklarını artırmalarına

- Beceri, yetenek ve isteklerine uygun, mutlu olabilecekleri kariyer seçimleri yapmalarına,  

- Farklı kariyer seçenekleri hakkında bilgi edinmelerine,

- Mülakat teknikleri, ön yazı ve özgeçmiş hazırlama, meslek etiği, kariyerde ilerleme imkânları gibi konularda deneyim kazanmalarına,

- İş dünyası ile iletişim kurmalarına ve iş adamlarının deneyimlerinden yararlanmalarına imkan verecek yönlendirme, yerleştirme ve izleme programlarını sunmakta.

Daha fazla bilgi için Kariyer Ofisi'mizin web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.